> Aktualności > Charytatywny turniej piłki nożnej

Charytatywny turniej piłki nożnej

Zdjęcie przedstawia kobietę i mężczyznę prowadzących licytacje

Fundacja Złotowianka wsparła MLKS Sparta Złotów w przygotowaniu zbiórki i licytacji podczas charytatywnego turnieju piłki nożnej

Turniej dla młodych zawodników Akademii Piłkarskiej Sparty Złotów był tylko punktem wyjścia do akcji charytatywnej, której celem było zebranie jak największej ilości środków na leczenie i rehabilitację podopiecznych fundacji Złotowianka: Mikołaja Sudoła oraz Karola Nowaka. Do inicjatywy można było przyłączyć się na wiele sposobów. Główną atrakcją były cenne sportowe gadżety, które każdy mógł nabyć w drodze licytacji. Pod młotek poszły m.in. koszulki z autografami Pauliny Maj, Wojciecha Golli, Sebastiana Mili (nabywca zapłacił rekordowe 700 zł, ale przekazał cenne trofeum do dalszej licytacji), Sławomira Peszki i Jakuba Wawrzyniaka, ale też piłka z autografami seniorów Sparty i wiele innych sportowych fantów.

Dużym powodzeniem wśród licytujących cieszyły się także wyjątkowe obrazy, namalowane przez uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Świętej. Akcję można też było wesprzeć kupując domowe ciasta lub wrzucając pieniądze do puszek wolontariuszy fundacji Złotowianka. I choć w hali widowiskowo-sportowej z pewnością zmieściłoby się więcej ludzi dobrej woli, to i tak wspólnymi siłami udało się zebrać 3853 zł. To jednak nie koniec kwestowania. Dalsza część licytacji odbędzie się poprzez serwis Charytatywni Allegro, a poprowadzi ją fundacja Złotowianka. Na zakończenie sobotniego wydarzenia kibice obejrzeli sportowy pojedynek Oldbojów Sparty Złotów i Grupy Biznesu, w której zagrali przedstawiciele firm wspierających złotowski klub.

W sportowej kweście dla Karola i Mikołaja udało się zebrać blisko 4 tys. zł.

Leszek Chełmowski