> Aktualności > Dobiegł końca drugi tydzień ,,Wakacyjnego Folwarku dziecięcego”.

Dobiegł końca drugi tydzień ,,Wakacyjnego Folwarku dziecięcego”.

Zdjęcie przedstawia dzieci słuchające przewodnika
Przebiegał on pod nazwą – Folwark w Zagrodzie. Podczas tego tygodnia stworzyliśmy naszą własną zagrodę i w drewnianych skrzyniach posadziliśmy smaczne poziomki oraz rożne zioła i rzodkiewkę.

Odwiedziliśmy bardzo ładne gospodarstwo agroturystyczne w Szwecji – ,,W Pięknej Dolinie” gdzie dzieci uczestniczyły w warsztatach ceramicznych a w czasie przerwy pograły w szwedzką grę Kubba i w polską zabawę ,,Gąski, gąski do domu”. Dzieci wykonały swój Zielnik i oznaczyły rośliny, pozbierały rośliny na łące, które później zostały wysuszone. Pomógł im w tym inżynier rolnik, specjalista od roślin. Odwiedziliśmy również naszą złotowską zagrodę – Zagrodę Krajeńską, w której poznaliśmy wiele ciekawych rzeczy i eksponatów. W ostatni dzień tygodnia wybraliśmy się na długi spacer, którego zwieńczeniem była wizyta u Pani Teresy Cichej na jej działce. Każdy uczestnik, który zakończył swoją przygodę na Folwarku otrzymał pamiątkowy dyplom.
Projekt dofinansowany z dotacji Urzędu Miasta w Złotowie.