Dopóki jesteśmy, nikt nie będzie sam

> Podopieczni > a > Antczak Amelia A/35

Antczak Amelia A/35

Miejsce zamieszkania: województwo dolnośląskie, Głogów
08.08.2010

„Amelka urodziła się w 2010 roku jako zdrowe dziecko. Wszystko zaczęło się w roku 2016 od „niewinnych bóli głowy”. W roku 2017 trafiliśmy do szpitala klinicznego we Wrocławiu gdzie zdiagnozowano u niej jaskrę oraz gdzie przeszła 5 operacji. Z powodu pogarszających się wyników, w kwietniu 2018r trafiliśmy do szpitala klinicznego w Poznaniu, gdzie diagnozowano u niej autoimmunologiczne zapalenie mózgu / postępującą postać stwardnienia rozsianego PPMS. W toku postępującej choroby Amelka przeszła m.in.: 5 zabiegów plazmaferezy, wlewy leku bilogicznego, pojawił się u córki niedosłuch ucha prawego w 50%, niedowład kończyn dolnych, zaburzenia czucia, pęcherz neurogenny, napady miokloniczne (przyjmuje leki przeciwpadaczkowe) a w grudniu 2018 zdiagnozowano u niej chorobę Degosa. Na całym świecie jest opisanych 200 przypadków tej choroby i to głównie wśród osób dorosłych. Dotychczas nie poznano przyczyny tej choroby oraz do chwili obecnej żadna forma leczenia nie okazała się skuteczna.
Aby walczyć ze stale postępującą chorobą Amelki, niezbędna jest przede wszystkim codzienna rehabilitacja i opieka lekarska, leki, środki higieniczne, sprzęt ortopedyczny i rehabilitacyjny, specjalistyczne konsultacje lekarskie: neurologa, okulisty, urologa, rehabilitanta, indywidualny tok nauczania.

Mimo tego wszystkiego Amelka dzielnie walczy każdego dnia o swoją samodzielność”