> Podopieczni > c > Cichoń Maciej C/24

Zdjęcie przedstawia chłopca uśmiechniętego

Miejsce zamieszkania: województwo wielkopolskie, Lipka
05.10.2012

Maciek urodził się jako zdrowy, silny chłopiec. Niestety kilka dni przed jego pierwszymi urodzinami wykryto u niego guza, który został zdiagnozowany jako nowotwór złośliwy kory nadnercza. Z racji tego, iż jest to dość rzadki nowotwór zostaliśmy poddani badaniom, w wyniku których okazało się, że maciek, jak i jego tata oraz młodsza siostra posiadają mutacje genu TP53, tzw. Zespół LI- Fraumeni, czyli rzadki, uwarunkowany genetycznie zespół predyspozycji do nowotworów. Osoby z zespołem Li-Fraumeni mają zwiększoną podatność (zachorowanie przed 45. rokiem życia) na choroby nowotworowe. Maciek, jak i reszta rodziny muszą być pod stałą kontrolą onkologiczną, gdyż w każdej chwili, bez względu na stan zdrowia mogą zachorować, niczym wybuch bomby. A niestety wraz z wiekiem ryzyko rośnie.
Można nie pomagać, można znaleźć wiele racjonalnych argumentów dla konkretnych przypadków, aby nie pomagać. Ale to nic nie zmieni. Nadal będą głodni, chorzy, cierpiący, potrzebujący. Lepiej zgrzeszyć nadmiarem dobroci i naiwności niż nadmiarem kalkulacji i nieufności.

Cel szczegółowy: Cichoń Maciej C/24

W tytule przelewu wpisać należy: Darowizna dla Cichoń Maciej C/24