> Podopieczni > l > Leitan Teodor L/45

Leitan Teodor L/45

Zdjęcie przedstawia chłopca uśmiechniętego z pieskiem

Miejsce zamieszkania: województwo dolnośląskie, Radawnice
05.12.2011

Teodor jest pogodny i dzielny. Urodził się z bardzo rzadką chorobą – artrogrypozą. Artrogrypoza nie jest samodzielną jednostką chorobową, mianem tym określa się wrodzone, wielostawowe przykurcze. U Teodora występują zaburzenia proporcji kończyn w stosunku do tułowia, nieprawidłowe ułożenie dłoni (przygięte w nadgarstkach, przykurcz palców) i stóp (końsko-szpotawe), zwichnięcie lewego stawu biodrowego, wnętrostwo lewostronne, brak odruchów mięśniowych w łydkach i stopach, przewężenia amniotyczne w nogach, ubytek kości śródstopia.

Do chwili obecnej Teoś miał dwukrotnie korygowane stopy oraz operację przepukliny i jąder. Ponadto zrekonstruowano lewe biodro. Teoś jest leczony w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie-Prokocimiu oraz w Dolnośląskim Szpitalu Specjalistycznym we Wrocławiu. Od 9 dnia życia jest intensywnie rehabilitowany. Mimo mało obiecujących rokowań zrobił ogromne postępy, porusza się w odpowiednim zaopatrzeniu ortopedycznym, tj. łusek na stopy oraz ortez nadgarstków, jak również w niedalekiej przyszłości wózka inwalidzkiego. Oprócz zajęć rehabilitacyjnych Teodor uczestniczy w zajęciach logopedycznych i pedagogicznych.

Mama samotnie wychowuje Teodora i jego brata, leczenie jest bardzo kosztowne, ale wierzy, że dzięki Państwa pomocy jej synek będzie mógł kontynuować leczenie i osiągnie sprawność ruchową, a nawet będzie mógł sam się poruszać.

Cel szczegółowy: Leitan Teodor L/45

W tytule przelewu wpisać należy: Darowizna dla Leitan Teodor L/45