> Podopieczni > z > Zimny Filip Z/20

Zdjęcie przedstawia chłopca uśmiechniętego

Miejsce zamieszkania: województwo kujawsko-pomorskie, Sośno
07.01.2013

Witam. Filip urodził się 07.01.2013 roku z wadą wrodzoną, a mianowicie z obustronnym rozszczepem wargi górnej, podniebienia miękkiego i twardego oraz wyrostka zębodołowego. Dodatkowymi wadami czyli słuchu, zgryzu, mowy.
Na chwilę obecną jest po 3 operacjach. Pierwszą w wieku 7 miesięcy- rekonstrukcja podniebienia, wyrostka zębodołowego oraz wargi. Kolejną w wieku 2 lat- Przeszczep kości z bioderka na ząbki dwójki których Filip nie ma do dzisiaj. 3 operacja odbyła się pół roku później- korekta noska i podwyższenie przegrody nosowej. Po każdej z nich Filip musiał korzystać z rygorystycznych diet oraz specjalnie wykonywanych ćwiczeń. Od momentu skończenia roczku Filip uczęszcza na zajęcia logopedyczne co 2 tygodnie. Na chwile obecną Filip jest pod opieką lekarzy specjalistów z Prywatnej Kliniki Formmed znajdującej się pod Warszawą, oraz lekarzy IMIDZ w Warszawie. W marcu oraz kwietniu 2015 r. Filip odbył prywatnie wybielania laserowe blizn co ma zmniejszyć ich widoczność oraz spowodować aby stały się bardziej miękkie i mniej wrażliwe na zmiany pogodowe. U Filipa dość często pokazuje się wysiękowe zapalenie ucha prawego a co za tym idzie wizyty u laryngologa i leczenie. Z pozoru wygląda na zupełnie zdrowego chłopca, niestety jego wszystkie wady ukryte są wewnątrz. W ostatnim czasie zaczął się również kolejny etap leczenia, oraz przyszedł czas na leczenie ortodontyczne zębów, na wszystkie wizyty uczęszczamy do Warszawy. Nie jest lekko, zęby po rozszczepie są dość wrażliwe i podatek na uszkodzenia. Prywatne leczenie zawdzięczamy Wszystkim którzy na chwilę obecną oferują Filipowi swój 1% z podatku, za co z całego serca dziękujemy my Rodzice jak i sam Filip.

Cel szczegółowy: Zimny Filip Z/20

W tytule przelewu wpisać należy: Darowizna dla Zimny Filip Z/20