> Aktualności > Turniej na zakończenie.

Turniej na zakończenie.

Zdjęcie przedstawia grupę osób na stadionie lekkoatletycznym

Ze wzruszenia łzy poleciały nie tylko rodzicom – widok niepełnosprawnego, cieszącego się z osiągniętego sukcesu nie pozostawia obojętnym nikogo.

Pogoda płatała figle: raz świeciło słońce, raz padało. Nasi zawodnicy byli jednak niewzruszeni – od dawna przygotowywali się do tego turnieju, więc nic nie mogło im przeszkodzić. Zaczęło się w marcu – to wtedy pierwsze treningi rozpoczęli niepełnosprawni z Piły i Złotowa. Raz w tygodniu, w poniedziałki lub piątki, dwudziestu niepełnosprawnych ruszało na trening, by zmagać się z własnymi słabościami, ze swoim leniem. Dzięki wsparciu fundacji, prezydenta Piły i burmistrza Złotowa mogli trenować RaceRunning – dyscyplinę w Polsce dotąd nieznaną.

Spotykali się, by poprawić motorykę własnego ciała, by udowodnić sobie i innym, że mogą więcej, by poprzez trening na mobilerach kontynuować rehabilitację, ale także po to, by spotkać się z kolegami i koleżankami z sekcji, by razem pośmiać się i czasami po prostu powygłupiać.

W sobotę 7 października rywalizowali pierwszy raz razem: sekcja pilska przyjechała na stadion przy ul. Wioślarskiej, by sprawdzić swe umiejętności w konfrontacji z kolegami zemZłotowa. Mimo poważnej walki na bieżni atmosfera była iście rodzinna – fundacja Złotowianka, organizator turnieju, bardzo za to wszystkim uczestnikom turnieju dziękuje. Wszyscy otrzymali medale i upominki – ciężko na to zapracowali. Na najlepszych czekały puchary i nagrody – wszystkie zakupione zostały ze środków miasta Złotowa. Zwycięzcami biegów na 60 m w poszczególnych grupach zostali: Natalia Turaj, Zosia Kałucka, Karol Roggenbuck, Dorota Paź i Mirosław Niedźwiecki. W biegach na 100 m triumfowali: Mirosław Niedźwiecki, Artur Woźniak, Karol Roggenbuck, i Zosia Kałucka.

Angelika Leszczyńska, fot. Grzegorz Buśko

Turniej przygotowała Karina Buczek, której pomagali Radomir Klaczyński, Wojciech Karolewski i pracownicy fundacji Złotowianka.
Za pomoc w przeprowadzeniu turnieju dziękujemy: pani Iwonie Ciszek oraz gimnazjalistom z Jastrowia: Laurze Bednarowskiej, Paulinie Orłowskiej, Gosi Klupś i Dawidowi Szopińskiemu; Grażynie Fertikowskiej, Helenie Cybulskiej, Małgorzacie i Tomaszowi Sierackim, Sylwii Mróz, Wiolecie Carewicz, Paulinie Klaczyńskiej;
Dobrochnie Miłkowskiej, Sandrze Piejek, Sarze Sieczkarek, Julii Ściechowskiej, Natalii Leszczyńskiej, Ani Jadziewicz a także właścicielom Centrum Konferencyjnego ZACISZE (zamek dmuchany) i pani Bożenie
Smukowskiej „BAR DLA CIEBIE” (ciasto)