> Aktualności > FRAMERUNNING ZŁOTOWIANKA pozazdrościła Idze Świątek i w miniony weekend, skromną reprezentacją, zajmowała miejsca na podium

W dniach 9.-11. września w Rzeszowie odbył się I Ogólnopolski Miting FrameRunning, zorganizowany przez Uczniowski Klub Sportowy „Szóstka” Rzeszów i MKS GB SPORT. Wydarzenie to miało charakter sportowej integracji środowiska osób z niepełnosprawnościami. Oprócz polskich zawodników na Miting przybyły ekipy z Litwy i z Węgier – w sumie blisko 80 zawodników. Gośćmi zawodów byli prezes PZSN START i PKPAR Łukasz Szeliga, członek zarządu PZSN START Marcel Jarosławski i Jolanta Pietruszka, przewodnicząca Rady Fundacji Złotowianka.

Fundację Złotowianka reprezentowały sekcje z Poznania i Warszawy, przyjechali również nasi przyjaciele z Sosnowca – Kuba Twaróg z rodzicami, Anetą i Marcinem Twaróg (oznaczyć).

Na bieżni bardzo dobrze spisali się warszawscy debiutanci: Michał Żmuda i Damian Jabłoński, którzy stanęli na podium w każdym dystansie, w jakim startowali.

M. Żmuda w kategorii junior był II w biegu na 100 i na 200 m, a D. Jabłoński, startujący w kategorii senior, zwyciężył w biegu na 200 m, II był w biegu na 100 m, a trzeci na 400 m. Trzeci debiutant z warszawskiej sekcji, Gabriel Kowalski, z powodu złego samopoczucia zakończył zawody na etapie eliminacji.

Nasz poznański mistrz Patryk Krause rywalizację na 800 m zakończył na III miejscu, a na 1500 m był VI. Jakub Strzykała w biegu na 200 m był IV, a Kuba Twaróg – VI. Strzykała i Krause startowali jeszcze na 400 m, jednak występy zakończyli na etapie eliminacji.

Serdeczne podziękowania dla organizatorów, a w szczególności dla Piotra Wolińskiego, który sprowadził FrameRunning do Rzeszowa. Dziękujemy również mamie Patryka, Bożenie Krause, której pomoc w dostosowywaniu sprzętu dla zawodników, starających w Mitingu, była nieoceniona.

Przed nami ostatni framerunningowy akcent tego sezonu – Finał Paralekkoatletycznego Grand Prix Polski, który odbędzie się 24-25 września w Gorzowie Wielkopolskim. Trzymajcie za nas kciuki!