> Aktualności > I Gala RaceRunning

I Gala RaceRunning

Zdjęcie przedstawia cztery kobiety w sukienkach

Był czerwony dywan, wieczorowe stroje, piękne dekoracje i fanfary. Podniosła atmosfera udzieliła się wszystkim: trenerom, zawodnikom, rodzicom i zaproszonym gościom

Minął rok, w którym fundacja Złotowianka realizowała pierwszy tak duży projekt. Dofinansowanie z PFRON wyniosło blisko 500.000 złotych. Przez 12 miesięcy w czterech miastach Polski: Poznaniu, Wałczu, Pile i Złotowie odbywały się cotygodniowe treningi RaceRunning. Poza tym w Złotowie, w Ośrodku Rehabilitacji Zabajka 2 w Złotowie, działała sekcja ogólnorozwojowa, zajęcia na basenie, z fizjoterapeutą i psychologiem. Dzięki projektowi 56 niepełnosprawnych w różnym wieku przez cały rok korzystało z nieodpłatnej rehabilitacji.

W miniony piątek w Ośrodku Rehabilitacji Zabajka 2 w Złotowie trenerzy RaceRunning przygotowali galę podsumowującą zajęcia w czterech swoich sekcjach. Przybyli na nią zawodnicy wraz z opiekunami otrzymali upominki, dzięki przygotowanym prezentacjom wspólnie powspominali roczną pracę na treningach, a następnie, przy suto zastawionych stołach, bawili się do późnych godzin nocnych na parkiecie.

Zawodnicy mają teraz czas na odpoczynek, ale przed pracownikami fundacji kolejne trudne zadanie – rozliczenie projektu. Złotowianka napisała już kolejny wniosek do PFRON, na zajęcia RaceRunning w 2020 roku. Projekt przeszedł wstępne oceny pozytywnie, aktualnie czekamy na informację, czy dostaniemy dofinansowanie. Trzymajcie za nas kciuki!

Gala była zakończeniem prowadzonego przez fundację Złotowianka projektu „Organizacja zajęć sportowych dla osób niepełnosprawnych w ramach sekcji RaceRunning i ogólnorozwojowej”, współfinansowanego przez PFRON”