> Podopieczni > b > Bajor Zofia B/196

Bajor Zofia B/196

Miejsce zamieszkania: województwo zachodniopomorskie, Szwecja
22.07.2018

ZOSIA to 2,5 letnia dziewczynka, która mimo swojej choroby jest uśmiechniętym pełnym pozytywnej energii dzieckiem, ale kiedy przychodzi ból i cierpienie oraz bezsenne noce wszystko się zmienia w koszmar dziecka, które nie rozumie, że zachorowało na tak poważną chorobę, która wyniszcza jej organizm. JEST TO MŁODZIEŃCZE IDIOPATYCZNE ZAPALENIE STAWÓW (MIZS). W przypadku MIZS dochodzi do uszkodzeń stawów, kości, mięśni, skóry, ścięgien, ale także oczu, naczyń, płuc, serca, przewodu pokarmowego. Może dojść do zaburzeń wzrastania całego organizmu, czyli niskorosłości, jak również do zahamowania lub przyspieszania wzrastania poszczególnych kości. W efekcie do całkowitej niesprawności i kalectwa, a nawet utraty wzroku. ZOSIA i jej rodzice nie poddają się w walce o jej przyszłość… Choroba Zosi jest przewlekła, niezwykle trudna do wyleczenia, a wszystkie leki i podejmowane terapie niezwykle kosztowne.