> Podopieczni > b > Biernat Antoni B/94

Biernat Antoni B/94

Zdjęcie przedstawia chłopca uśmiechniętego w okularach

Miejsce zamieszkania: województwo mazowiecke, Celestynów
07.06.2008

Antoś urodził się 07.06.2008r Ma zdiagnozowane Mózgowe Porażenie Dziecięce, upośledzenie umysłowe w stopniu umiarkowanym, obustronny niedosłuch, wrodzony ubytek naczyniówki i siatkówki obu oczu i bardzo rzadką aberracje chromosomową(delecje 21 chromosomu i duplikacje 4). Mimo bardzo złych rokowań i prognoz lekarzy – Antoś który miał nie widzieć, nie słyszeć, nie chodzić- jest bardzo pogodnym dzieckiem, dzięki rehabilitacji i opiece specjalistycznej udało się bardzo dużo osiągnąć. Antoś coraz więcej mówi choć jeszcze bardzo nie wyrażnie ,z powodzeniem wspomaga się gestami Makatona i mimiką, ma dużą potrzebę komunikacji. Porusza się samodzielnie, pomocy wymaga na schodach i niestabilnych powierzchniach ponieważ ma zaburzenia równowagi. Od stycznia 2020 Antoś cierpi jeszcze na zapalenie i zwężenie przełyku, bardzo utrudnia to przełykanie, przez pół roku był tylko na diecie półpłynnej , teraz po 6 zabiegach poszerzania przełyku jest poprawa, jednak leczenie jeszcze potrwa jakiś czas.

Potrzebna jest stała, intensywna wieloprofilowa rehabilitacja, rehabilitacja ruchowa, rehabilitacja słuchu i mowy, oraz stała stymulacja rozwoju poznawczego. Najbardziej efektywne są dwu lub trzytygodniowe turnusy rehabilitacyjne, niestety – bardzo kosztowne. Koszt jednego turnusu to kwota ok 6 tys. zł, a zalecenia to 4-5turnusów w roku. Takie koszty znacznie przekraczają nasze możliwości finansowe.

Cel szczegółowy: Biernat Antoni B/94

W tytule przelewu wpisać należy: Darowizna dla Biernat Antoni B/94