> Podopieczni > j > Jerzyk Jan J/103

Jerzyk Jan J/103

Zdjęcie przedstawia chłopca ćwiczącego w okularach

Miejsce zamieszkania: województwo zachodniopomorskie, Szczecinek
25.09.2017

Jaś urodził się jako wcześniak w 36 tygodniu ciąży. W 5 miesiącu życia zdiagnozowano w Jasia wzmożone napięcie mięśniowe, co w późniejszym czasie zostało w pełni zdiagnozowane jako Mózgowe Porażenie Dziecięce (MPD) czterokończynowe ze spastyką. Od samego początku włączona została rehabilitacja oraz przebywa pod stałą opieką neurologa i okulisty (zez). Codziennie walczymy o pełną sprawność syna, aby jak jego rówieśnicy mógł poruszać się samodzielnie poprzez stałą rehabilitację, szereg zajęć usprawniających i wspomagających jego motorykę, hipoterapię, turnusy rehabilitacyjne. Cały czas dążymy do postawienia przez Jasia jego pierwszych kroków i aby mógł sam siadać. Obecnie dzięki codziennym zajęciom Jaś raczkuje, siada w literkę “W”, próbuje stawiać pierwsze kroki w ortezach przy wsparciu rehabilitantów i nas rodziców. Syn jest wesołym i kochanym chłopcem, dzielnie walczy o swoją samodzielność, aby mu w tym pomóc potrzebna jest intensywna rehabilitacja, uczestnictwo w formie dwutygodniowych turnusów w Ośrodku Rehabilitacji Dzieci Zabajka 2 minimum 3 – 4 razy w roku. W związku z tym zwracamy się do Państwa z prośbą o pomoc w dążeniu do samodzielności naszego synka Jasia.