> Podopieczni > k > Kubicki Kacper K/337

Zdjęcie przedstawia mężczyznę

Miejsce zamieszkania: województwo wielkopolskie, Jastrowie
04.03.2009

U naszego syna Kacpra zdiagnozowano autyzm dziecięcy. Kacper ma dwójkę rodzeństwa – siostrę i brata, z którymi jest bardzo związany. Uczęszczał do przedszkola specjalnego dla dzieci z autyzmem w Wałczu. Aktualnie jest uczniem Szkoły Podstawowej przy Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Jastrowiu. Kacper jest sympatycznym chłopcem. Chociaż nie potrafi tego wyrazić – chce i lubi przebywać z rówieśnikami. Uczy się trudnej sztuki komunikowania. Odkrywa i poznaje świat, którego do końca nie rozumie. Pracuje nad przekraczaniem schematów, które utrudniają mu rozumienie rzeczywistości. Stara się aktywnie uczestniczyć w życiu szkoły i odkrywać kody społeczne – co pomoże mu być w przyszłości coraz bardziej samodzielnym i żyć w poczuciu bezpieczeństwa. Codziennie pracuje swoimi uczuciami, aby potrafić je nazwać, wyrazić i umieć regulować trudne często emocje. Kacper każdego dnia musi i chce uczyć się tego, co dla wielu z nas jest naturalne i oczywiste. Chce rozumieć świat i być przez niego akceptowanym, ponieważ jest jego małym, choć wyjątkowym kawałkiem… Wymaga wielokierunkowego leczenia:
– terapii psychologicznej,
– logopedycznej,
– zajęć integracji sensorycznej,
– terapii behawioralnej
– treningu kompetencji społeczno-emocjonalnych itp.
Prosimy o 1% podatku dla Kacpra, który wymaga codziennej pomocy terapeutycznej, lecz nie poddaje się w walce o normalne życie.
Z góry dziękujemy…

Cel szczegółowy: Kubicki Kacper K/337