> Podopieczni > m > Marzec-Pawłowski Aleksander M/157

Zdjęcie przedstawia chłopca uśmiechniętego

Miejsce zamieszkania: województwo wielkopolskie, Krajenka
17.03.2016

Aleksander urodził się w 41 tyg. ciąży. Nic nie wskazywało, żeby miał mieć jakieś problemy. Po porodzie okazało się, że syn ma prawą stopę końsko-szpotawą a lewa posiada przywiedzenie przodostopia. Niby nic strasznego. Podjęliśmy leczenie stóp. Na początku w Pile u dwóch lekarzy, a następnie w Poznaniu, gdy stan syna wymagał innej formy leczenia. W Poznaniu założono mu 8 opatrunków gipsowych zmienianych co tydzień, później synek miał pierwszy zabieg wydłużania ścięgna. Po zabiegu ponowie gips. Po tygodniach założono Olkowi szynę Denis Browna. Po ukończeniu 1 roku życia stopa ponowie wróciła do ustawienia patologicznego, wykonano więc drugi zabieg. Tym razem w pełnym znieczuleniu na oddziale. Założono kolejny gips na 6 tyg. Po tym czasie zalecono zrobienie łuski ortopedycznej typu afo do nauki chodzenia. W wieku 1,5 roku Aleksander zaczął chodzić. Byliśmy szczęśliwi do stycznia. W styczniu 2018 roku coś złego się wydarzyło. Z niewyjaśnionych przyczyn Aleksander doznał lekkiego udaru. Na początku nie było wiadomo co się stało. Po prostu zasłabł wstając z łóżka. Od lutego stan zaczął się pogarszać. Neurolog stwierdził prawostronny niedowład spastyczny ciała. Olek ma problem z prawą ręką oraz stopą. Traci równowagę, napięcie mięśniowe szaleje. Podejrzeń było mnóstwo …od guza mózgu do powikłań poszczepiennych. Wykonaliśmy badania głowy, lecz są czyste. Na ten moment nie znaleziono przyczyny tak nagłego pogorszenia się stanu zdrowia. Obecnie trwa diagnostyka pod kątem zakrzepicy. Obecnie synek wymaga intensywnej rehabilitacji. Uczęszcza na masaże, fizjoterapie, wczesne wspomaganie rozwoju, hipoterapię, na terapię logopedyczną i psychologiczną oraz osteopatyczną. Przed nami długa droga, ale jest szansa na odzyskanie sprawności przez Aleksandra 😊 tak w skrócie wygląda nasza obecna sytuacja.

Cel szczegółowy: Marzec-Pawłowski Aleksander M/157

W tytule przelewu wpisać należy: Darowizna dla Marzec-Pawłowski Aleksander M/157