> Podopieczni > ś > Świergosz Zofia Ś/24

Zdjęcie przedstawia dziewczynkę radosną

Miejsce zamieszkania: województwo wielkopolskie, Piła
14.02.2021

Zosia urodziła się w Walentynki 2021r. Liczne badania kontrolne w czasie ciąży nie wykazały żadnych nieprawidłowości. Po porodzie Zosia nie była zdolna do samodzielnego oddechu i została przetransportowana na Oddział Intensywnej Terapii dla noworodków w Poznaniu. Okazało się, że Zosia ma liczne wrodzone wady kostne – nieprawidłowe kręgi w kręgosłupie (kręgi motyle, półkręgi, kręgi klinowe, kręgi zrośnięte), nieprawidłową budowę żeber, obustronne wrodzone zwichnięcie rzepki, obustronne przodostopie przywiedzione, deformacje obu rąk oraz podniebienie gotyckie. Z takimi obciążeniami nasza córeczka nie rozwija się w takim tempie jak inne dzieci – słabo przybiera na masie, nie jest w stanie samodzielnie siedzieć, przekręcać się z brzuszka na plecy i z powrotem. W przyszłości czeka nas operacja zwichniętej rzepki oraz (niestety) operacja kręgosłupa około 4-5 roku życia.

Zosia poddawana jest regularnej rehabilitacji w Pile i w innych miastach. Minimum raz w tygodniu jesteśmy na rehabilitacji/konsultacji w Poznaniu, a raz na kilka miesięcy jedziemy do Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Pomimo wielu życzliwych osób, które nas otaczają koszty związane z walką o zdrowie Zosi są dla naszej rodziny dużym wyzwaniem.

Dlatego zwracamy się z prośbą o wsparcie dla Zosi. Jako rodzice staram się aby jej rozwój był jak najbardziej prawidłowy. Prosimy o pomoc w tej trudnej walce.

1% podatku można przekazać wpisując numer KRS 0000308316. W rubryce „Informacje Uzupełniające” jako „Cel szczegółowy 1%” prosimy wpisać „Zofia Barbara Świergosz Ś/24”.

Jeśli zechcą Państwo wesprzeć Zosię jednorazową darowizną prosimy o wpłaty na konto fundacji wpisując:

Fundacja „Złotowianka” ul. Widokowa 1, 77-400 Złotów

nr konta 25 8944 0003 0002 7430 2000 0010

natomiast w tytule przelewu prosimy wpisać: „Darowizna na rzecz Zofia Barbara Świergosz Ś/24”.

Cel szczegółowy: Świergosz Zofia Ś/24

W tytule przelewu wpisać należy: Darowizna dla Świergosz Zofia Ś/24