Dopóki jesteśmy, nikt nie będzie sam

> Podopieczni > w > Wołoszko Katarzyna W/120

Wołoszko Katarzyna W/120

Fundacja Złotowianka- podopieczna

Miejsce zamieszkania: województwo lubuskie, Sulęcin

Data urodzenia: 13.12.2016

Kasia przyszła na świat 13 grudnia 2016 r. Urodziła się z poważną wadą rozwojową, jaką jest otwarta przepuklina oponowo-rdzeniowa (rozszczep kręgosłupa) w odcinku krzyżowo – lędźwiowym oraz ze współistniejącym wodogłowiem aktywnym, a także, w następstwie rozszczepu stopami końsko-szpotawymi, niedowładem wiotkim kończyn dolnych, pęcherzem neurogennym, obniżonym napięciem mięśniowym. W pierwszej dobie życia Kasia przeszła poważny zabieg plastyki przepukliny. W 13 dobie w związku z narastającym wodogłowiem zaistniała konieczność implantacji zastawki komorowo – otrzewnowej. Szybko okazało się, że zastawka jest dysfunkcyjna i tydzień później wykonano kolejną operację wymiany mechanizmu, który również okazał się wadliwy. Czwarty zabieg przyniósł zamierzony efekt i zastawka do tej działa. W celu korekcji stóp Kasieńka przez kilka tygodni miała założone gipsy udowe. Ze względu na pęcherz neurogenny jest cewnikowana 7 razy w ciągu doby.

Pomimo tak trudnego startu nasza córeczka jest cudownym – pogodnym , radosnym, stale uśmiechniętym dzieckiem i to tym bardziej motywuje do walki o jej zdrowie, jednak ze względu na całą listę chorób Kasia pozostaje pod opieką wielu specjalistów: neurologa, nefrologa, ortopedy, urologa, neurochirurga, lekarza rehabilitacji, fizjoterapeutów, kardiologa, okulisty. Wymaga ciągłej rehabilitacji, aby w przyszłości mogła być choć w części samodzielna. Niestety, rehabilitacja refundowana przez NFZ nie spełnia nawet w części potrzeb, dlatego są to w większości zabiegi prywatne, co przerasta nasze możliwości finansowe. Dojazdy do specjalistów, niejednokrotnie wizyty prywatne, zaopatrzenie medyczne pociąga za sobą ogromne koszty. Bez wsparcia ludzi dobrej woli nie podołamy, dlatego z całego serca o nie prosimy.

Ulotka 1%