> Podopieczni > s > Stawowska Martyna S/94

Zdjęcie przedstawia dziewczynkę uśmiechniętą

Miejsce zamieszkania: województwo zachodniopomorskie, Szczecinek

Data urodzenia: 05.01.2012

Martynka urodziła się w 2012 roku. Zaraz po urodzeniu stwierdzono u niej przepuklinę oponowo- rdzeniową czyli rozszczep kręgosłupa na odcinku l5. Przeszła zabieg usunięcia przepukliny oraz wstawienia zastawki. W związku z końsko szpotawymi kończynami dolnymi przeszła kilka zabiegów podcięcia ścięgien Achillesa i roczne leczenie w gipsach w celu wyprofilowania stóp. Tysia ma tez rożne schorzenia towarzyszące rozszczepowi tj. niedowład kończyn dolnych, wodogłowie ( zastawka), pęcherz neurogenny (jest cewnikowana 4 razy dziennie), porażony odcinek jelita grubego, zakotwiczony rdzeń kręgowy, podwichnięty lewy staw biodrowy. Jest pod opieką wielu specjalistów. Potrzebuje ciągłej rehabilitacji która przynosi widoczne efekty. Martyna jest też pod opieką poradni Psychologiczno pedagogicznych, w których prowadzone są wielospecjalistyczne zajęcia oraz uczęszcza na turnusy rehabilitacyjne. Leczenie Martyny jest bardzo kosztowne. Bez ludzi dobrej woli pomagających Martynce było by to niemożliwe.

Cel szczegółowy: Stawowska Martyna S/94

W tytule przelewu wpisać należy: Darowizna dla Stawowska Martyna S/94