> Aktualności > Ach, co to był za wieczór!

Ach, co to był za wieczór!

Zdjęcie przedstawia modelki na wybiegu

Relacja z Letniej Szafy

Recykling z pazurem

Męskie koszule przerobione na damskie, znak recyklingu wysadzany świecidełkami i guzikami, tuniki, pomalowane przez dzieci – tak wyglądał sobotni pokaz mody Złotowianki

Ponownie w Zabajce 2, ale tym razem w ujeżdżalni stanął wybieg, po którym maszerowały modelki. Piękną scenografię, która zachwyciła gości SZAFY, stworzyła Sylwia Mróz.

A pięć wyjątkowych kolekcji recyklingowej odzieży powstało pod nadzorem Aliny Sztykowskiej. Wełniana łąka, Bajka, Recykling, Retrospektywa i Z pazurem – każda z nich miała inny charakter, ale wszystkie łączyło wykorzystanie do ich stworzenia resztek tkanin, wełen albo przeróbka odzieży już istniejącej. Jak zawsze w myśl zasady: NIE WYRZUCAM. ODZYSKUJĘ.

SZAFA to nie tylko pokaz mody. To także spotkanie przy cieście, kawie i ponczu, który zawsze przygotowują panie z Rady Fundacji. To okazja do spotkania, rozmów, a także zakupów asortymentu HelpShopu i licytacji zaprezentowanych w pokazie kreacji. I ciekawostki ekologiczne, często zaskakujące.

Wśród gości dominują panie. Żywiołowo reagują na kolejne odsłony pokazu i – mamy nadzieję – dobrze się z fundacją bawią. A przy okazji wspierają podopiecznych Złotowianki, za co im z serca dziękujemy.

Kreacje, zaprezentowane na pokazie, wykonały panie: Alina Sztykowska, Sylwia Mróz, Małgorzata Sieracka, Helena Cybulska, Renata Nowastowska, Klaudia Szczepańska, Wanda Hermann, Sylwia Jasińska, Danuta Smakulska, Katarzyna Piórkowska, Ewa Jóźwiak, Anna Lizoń, Barbara Jęsiek, a także dzieci z klasy IV a SP 2 i ich wychowawczyni Magdalena Jakubowska-Buszke.

Angelika Leszczyńska, fot. Radosław Marszałek

Dziękujemy paniom, które upiekły na nasze sobotnie spotkanie ciasta:

Magdalenie Róg, Joannie Wilczek, Martynie Piątkowskiej, Małgorzacie Głowackiej, Małgorzacie Sierackiej, Helenie Cybulskiej, paniom kucharkom z Zabajki 2, Sylwii Mróz, Sylwii Kurcin, Anecie Gortat-Kruk, Bożenie Smukowskiej BAR dla Ciebie, Renacie Nowastowskiej, Teresie Pikulik i Alinie Sztykowskiej

Zdjęcia robił przyjaciel fundacji – Radosław Marszałek, RM Art Radosław Marszałek – bardzo dziękujemy! Także TV ASTA oraz dziennikarzom „AL” i zlotowskie.pl, za uwiecznienie sobotniego spotkania, a Dawidowi Krzykowi za pożyczenie sprzętu do oświetlenia i efektów na pokazie.

Słowa podziękowania kierujemy także w stronę miasta za wypożyczenia podestów – ZCAS dostarczył je nam nieodpłatnie – za zgodą burmistrza oczywiście.

WAŻNE!

Rusza kolejna edycja projektu Akademia Recyklingu Złotowianki, dofinansowanego przez miasto Złotów. Zapraszamy wszystkie panie, które chcą raz w tygodniu wraz z nami tworzyć małe dzieła sztuki z odpadów i resztek – nie trzeba być mistrzynią igły, drutów czy szydełka – na zajęciach znajdują się zadania do wykonania dla każdego. Będziemy poznawać nowe techniki i sposoby tworzenia, np. ozdób świątecznych z tkanin, starych książek, porcelany.

Wiek i umiejętności nie mają znaczenia, ważne są chęci – osoby zainteresowane prosimy o kontakt telefoniczny: 606 324 441, 692 854 020