> Aktualności > Wakacyjny Folwark Dziecięcy

Wakacyjny Folwark Dziecięcy

Zdjęcie przedstawia komunikat

Etap 1 – 02.07-06.07 RZEMIEŚLNICZY FOLWARK DZIECIĘCY :
Zaproponujemy dzieciom zajęcia i zabawy na świeżym powietrzu. Poznamy walory miejsca w którym mieszkamy Złotowa ( lasy i jeziora, Zwierzyniec, ścieżki rowerowe i biegowe, miejsca połowu ryb). Zaprezentujemy dzieciom złotowskich rzemieślników – szewca, stolarza, fryzjera i innych. Na trawie-terenie przed basenem postawione zostaną wykonane przez dzieci szałasy ( na wzór wigwamu)- wykonamy kolorowe ogrodzenia, wiatraczki i latawce – stworzona zostanie dziecięca osada. Zamkniemy w słoikach owoce, wykonamy kolorowe etykiety. Stworzymy z naszych prac – Galerię na świeżym powietrzu- teren obok basenu. Skorzystamy z gry terenowej – Zielony punkt kontrolny. Wspólnie rozpoczniemy pracę nad jednym dużym gobelinem. Tydzień zakończymy wycieczką do gospodarstwa agroturystycznego – ,,W Pięknej dolinie” w Szwecji koło Wałcza gdzie wykonamy z gliny najciekawsze budynki Złotowa z których powstanie wspólny relief.

Etap 2 – 09.07-13.07 NATURALNY FOLWARK DZIECIĘCY :
Zaprezentujemy dzieciom wszystko co naturalne: papier czerpany, dom naturalnie ekologiczny, jedzenie zebrane na łące, ubrania i zabawki. Na trawie przed basenem rozpoczniemy przygodę z Jogą – spotkanie poprowadzi instruktor Jogi – Hubert. Samodzielnie wykonamy ekologiczny papier czerpany, zwiedzimy ekologiczny i pasywny całoroczny dom z drewna. W drewnianych skrzynkach posadzimy warzywa i owoce. Będziemy je podlewać i o nie dbać. Odnajdziemy zioła na naszych łąkach i działkach – posmakujemy jak smakuje pokrzywa, szczaw, mniszek lekarski,mięta, rumianek, skrzyp polny i dowiemy się jakie mają działanie. Wykonamy kolorowe – piłkarskie koszulki. Zrobimy sekrety ze szkła i kompozycji kwiatowej. Odwiedzimy złotowskie schronisko dla bezdomnych psów i wyprowadzimy je na spacer. Zrobimy wianki z kwiatów na głowę, pogramy w klasy, gumę i inne bardzo proste i stare gry. Odwiedzimy złotowską ściankę wspinaczkową i pod okiem instruktora zmierzymy się z własnymi predyspozycjami. Nawiązując do Mistrzostw Świata w Piłce nożnej, tydzień zakończymy mini turniejem, podczas którego do rywalizacji staną 4 drużyny z czterech Państw Świata.

Etap 3 – 16.07-20.07 FOLKLORYSTYCZNY FOLWARK DZIECIĘCY :
Zaprosimy dzieci na kolorową przygodę ze sztuką ludową. Proste w formie i bardzo kolorowe przedmioty będą dla nas inspiracją. Wykonamy przestrzenne koniki krajeńskie w kolorach Krajny. Z kolorowych słomek i pomponików wykonamy krajeńskie pajęczaki- dekoracje przestrzenne. Napiszemy i zilustrujemy książkę-komiks. Pogramy w klasy, gumę i inne bardzo proste i stare gry. Samodzielnie wykonamy domki dla bezdomnych kotów-wykorzystamy zużyte materiały i damy im drugie życie ( stare beczki, opakowania, drewniane skrzynki itp. ). Wykonamy kolorowe prace do naszej Galerii na świeżym powietrzu. Tydzień zakończymy wizytą ,,W Pięknej dolinie” w Szwecji koło Wałcza gdzie podczas warsztatów wikliniarskich wykonamy z wikliny mały wóz na kółkach.

Etap 4 – 23.07-27.07 EKOLOGICZNY FOLWARK DZIECIĘCY :
Poznamy walory miejsca w którym mieszkamy- Złotowa ( lasy i jeziora, Zwierzyniec, ścieżki rowerowe i biegowe, miejsca połowu ryb). Wyjaśnimy dzieciom termin ekologii. Opowiemy o zagrożeniach jakie niosą śmieci wyrzucane w dużych ilościach przez ludzi. Powiemy jak możemy wspólnie dbać o nasze środowisko. Samodzielnie wykonamy ekologiczny papier czerpany z suszonymi kwiatkami zwiedzimy ekologiczny i pasywny całoroczny dom z drewna. Na trawie przed basenem rozpoczniemy przygodę z Jogą – spotkanie poprowadzi instruktor Jogi – Hubert. Pogramy w dwa ognie, weluje-weluje, kluskę, klasy, gumę i inne proste gry. Samodzielnie wykonamy wędki i będziemy łowić ryby. Nawiązując do Mistrzostw Świata w Piłce nożnej, zorganizujemy mini turniej, podczas którego do rywalizacji staną 4 drużyny z czterech Państw Świata. Tydzień zakończymy happeningiem – wspólnie zaprojektujemy i wykonamy mural na ścianie budynku w Złotowie. Warsztaty poprowadzi Łukasz Towalewski profesjonalnie zajmujący się wykonywaniem graffiti na ścianach budynków miejskich.

Podobnie jak w zeszłym roku, zapraszamy na Wakacyjny Folwark Dziecięcy.