> Podopieczni > j > Juszczak Nikola J/77

Zdjęcie przedstawia kobietę uśmiechniętą

Miejsce zamieszkania: województwo wielkopolskie, Trzcianka
09.03.2005

Nikola w wieku 8 lat zachorowała na cukrzycę typu I. Niestety ciągle dochodzą nowe schorzenia, które utrudniają normalne życie. Zmaga się z nadciśnieniem, problemami kardiologicznymi, zasłabnięciami, nawracającym zapaleniem żołądka i dwunastnicy, lambliozą i helicobacterem. To skutkuje ciągłymi modyfikacjami diety (cukrzycowa, małosolna, tarczycowa, bezglutenowa – oszczędnie glutenowa, bez laktozowa). Nikola choruje również na padaczkę, w gorsze dni jest ich nawet kilka, w lepsze jeden ale bardzo silny atak. Są one dla niej bardzo wyczerpujące, czasem bolesne, zdarza się, że podczas upadków doznaje urazów. Po napadach niejednokrotnie potrzebuje masażu i dużo snu. Epilepsja nadciśnienie utrudniają opanowanie, ustabilizowanie cukrzycy. Po atakach glikemia przeważnie jest wysoka, co powoduje jeszcze gorsze samopoczucie, bóle głowy, brzucha, wymioty. Ze względu na te wszystkie dolegliwości, problemy z tarczycą Nikola niekiedy musi mierzyć poziom glikemii nawet 20 razy na dobę, również w nocy. Bardzo często jeździmy do lekarzy, do szpitala, przez to opuszcza dużo zajęć szkolnych. Wszystkie te dolegliwości utrudniają Nikoli normalne funkcjonowanie, kontakt z rówieśnikami. Nakładają na nią wiele ograniczeń i wymagań. Obecnie pogorszeniu uległ również wzrok, często puchną nogi. Jest pod stałą opieką mamy i lekarzy. Ma coraz większe problemy z koncentracją i pamięcią. Jest pod opieką lekarza rodzinnego, diabetologa, neurologa,kardiologa, nefrologa, endokrynologa, dietetyka, psychologa. Wymaga stałej opieki, leków, sprzętów medycznych (sensor libra, pompa insulinowa) rehabilitacji i wsparcia. Dawniej dużo jeździła rowerem, na rolkach, tańczyła, spędzała czas ze znajomymi poza domem. Dziś szukamy innych zainteresowań, bardziej bezpiecznych w obecnym stanie, Nikola dużo czyta, pisze piękne wiersze, może kiedyś uda się je wydać. Próbuję zainteresować ją malarstwem, chodzimy na wystawy malarskie i fotograficzne. Namalowała swój pierwszy obraz na płótnie „Puzzlami układane” Staramy się aby jej życie było możliwie kolorowe, pomimo wszystkich przeciwności. Uczestniczymy w koncertach dobroczynnych dla Wiktorii, dla Agaty, Gramy z Sercem, Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Nikola docenia wagę pomocy innym. Niestety leki, sprzęt medyczny, suplementacja, dojazdy do lekarzy, wizyty lekarskie są bardzo, bardzo kosztowne. Do tego dochodzą również koszty jej diety. Dziś my prosimy o pomoc.

Cel szczegółowy: Juszczak Nikola J/77

W tytule przelewu wpisać należy: Darowizna dla Juszczak Nikola J/77