> Podopieczni > k > Krawczyk Witold K/200

Krawczyk Witold K/200

Zdjęcie przedstawia chłopca stojącego w łóżeczku

Miejsce zamieszkania: województwo mazowieckie, Warszawa

Data urodzenia: 11.11.2015

Witek urodził się z chorobą Hirschprunga. Jest to rzadka choroba genetyczna polegająca na braku uzwojenia w jelitach. U niego przyjęła postać długoodcinkową obejmującą całe jelito grube.
Pierwsze 15 miesięcy Witek żył ze stomią (sztuczny odbyt na brzuszku). Przeszedł 4 skomplikowane operacje, sepsę i liczne narkozy. W lutym 2017 roku chore jelito grube zostało w całości usunięte.
Witek ma za sobą wiele trudnych chwil, a przed nim wciąż długa droga. Obecnie z powodu braku jelita grubego, odpowiadającego za wchłanianie wody z treści pokarmowej, wypróżnia się 25-30 razy na dobę. W związku z tym, potrzebuje specjalistycznych maści i ogromnych ilości środków higienicznych, żeby uchronić go przed odparzeniami.
Nikt nie może dać nam gwarancji, że ostatecznie wróci do zdrowia i jakości życia takiej jak u jego rówieśników. Niezależnie od prognoz, pragniemy, aby w jak najmniejszym stopniu odczuwał negatywne konsekwencje licznych hospitalizacji i inwazyjnych zabiegów. Dzięki Państwa pomocy będzie mógł osiągnąć więcej.

Cel szczegółowy: Krawczyk Witold K/200

W tytule przelewu wpisać należy: Darowizna dla Krawczyk Witold K/200