Dopóki jesteśmy, nikt nie będzie sam

> Podopieczni > w > Wnuk Ksawery K/258

Wnuk Ksawery K/258

Fundacja Złotowianka- podopieczny

Miejsce zamieszkania: województwo dolnośląskie , Prusy
14.10.2014

Ksawery urodził się w październiku 2014 roku. Przeszedł na świat z dwoma poważnymi wrodzonymi wadami serca. Jego mama dowiedziała się o nich, dopiero gdy synek miał dwa miesiące. W związku z nimi przeszedł w kwietniu 2015 roku operację, ratującą życie, na otwartym sercu. W międzyczasie wykryto u Ksawerego wzmożone napięcie mięśniowe oraz asymetrię ułożeniową. Chłopiec wymaga intensywnej rehabilitacji ruchowej. Dodatkowo od momentu narodzin wszelkie wykonywane badania związane ze słuchem wychodziły błędnie lub nieprawidłowo. W końcu zdiagnozowano u Ksawerego obustronną wadę słuchu. Ubytek na jednym uchu mierzy 40 decybeli, na drugim około 50 decybeli, co oznacza, że Ksawery nie jest w stanie usłyszeć szeptu czy cichej mowy. Wymaga noszenia specjalnego aparatu oraz rehabilitacji logopedycznej, które są, dla Ksawerego niewątpliwie, wielką szansą na dorównanie rówieśnikom i prawidłowy rozwój. W czerwcu 2018 roku wykryto u Ksawerego wadę wzroku z astygmatyzmem. Od tego czasu chłopiec nosi okularki. Prosimy o pomoc w gromadzeniu środków na ochronę zdrowia i rehabilitację Ksawerego. Każde wsparcie przybliży Ksawerego do nowych osiągnięć, za co serdecznie dziękujemy.

Ulotka 1%