> Podopieczni > m > Moś Wiktoria M/82

Moś Wiktoria M/82

zdjęcie przedstawia dziewczynkę na koniu

Miejsce zamieszkania: województwo śląskie, Zajączki Drugie
28.07.2012

Uśmiech Wiktorii sprawia, że nie widać po niej ciężkiej choroby. Na pierwszy rzut oka wygląda na zupełnie zdrową i beztroską dziewczynkę… Ale tak naprawdę każdy dzień Wiktorii to trudna walka, ponieważ zmaga się ona z rzadką chorobą genetyczną: Zespół Smitha-Lemliego-Opitza. Wiktoria w wieku 18 miesięcy przeszła skomplikowaną operację podniebienia w Polanicy Zdrój. Od urodzenia jest bardzo intensywnie rehabilitowana w ośrodkach państwowych, ale i również w prywatnych. Nie mówi, nie potrafi się komunikować z otoczeniem, przez co coraz częściej pojawiają się silne napady agresji oraz autoagresji. Choroba Wiktorii jest również chorobą metaboliczną, przez którą występują zaburzenia wagi i wzrostu oraz bardzo duże problemy z jedzeniem posiłków. Z uwagi na znaczne opóźnienie psychoruchowe oraz koślawieniem stóp Wiktoria wymaga stałej rehabilitacji ruchowej oraz pomocy psychologicznej i pedagogicznej.

Koszt jednego turnusu to ok. 5000 zł, do tego dochodzą koszty prywatnej rehabilitacji, logopedy oraz specjalnych butów ortopedycznych.

Chcesz pomóc Wiktorii w leczeniu i rehabilitacji?

Nie pozwól by uśmiech znikł z jej twarzy, przekaż 1% podatku lub przekazując darowiznę.

Cel szczegółowy: Moś Wiktoria M/82

W tytule przelewu wpisać należy: Darowizna dla Moś Wiktoria M/82