> Podopieczni > r > Rudziński Nikodem R/122

Rudziński Nikodem R/122

Miejsce zamieszkania: województwo wielkopolskie, Wyrzysk
23.06.2019

Nazywam się Nikodem Rudziński, urodziłem się 23.06.2019 roku. Moja mama Basia miała bardzo trudny poród (kleszczowy), przez co byłem niedotleniony, na szczęście udało się mnie uratować. Niestety okazało się, że mam wzmożone napięcie mięśniowe w obrębie obręczy barkowej i asymetrię lewej strony. Jestem pod opieką neurologa, koszt wizyty to 180 zł.

Od piątego miesiąca życia jeździłem z rodzicami na rehabilitację utrudnioną, ze względu na panującą w tym czasie pandemię Covid-19.

13.01.2022 roku dostałem opinię o potrzebie wczesnego wspomagania rozwoju dziecka, którą realizuję do dzisiaj, niestety jest to płatne 60 zł za 45 minut, ale bardzo mi to pomaga w moim rozwoju i rehabilitacji.

W maju 2023 roku dostałem orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego, którą realizuję w przedszkolu terapeutycznym Neurosensis w Wyrzysku. Mam tutaj specjalistyczną opiekę logopedy, fizjoterapeuty, terapeuty Si oraz psychologa. Bardzo lubię chodzić do przedszkola.

W moim krótkim życiu już niejednokrotnie musiałem leżeć w szpitalu, w 2022 roku na neurologii w Bydgoszczy gdzie miałem rezonans magnetyczny mózgu i pnia mózgu. W Pile na oddziale chirurgicznym ze względu na zabieg jądra, w Więcborku na oddziale dziecięcym, ze względu na chorobę. W 2023 roku w Bydgoszczy na oddziale endokrynologicznym, gdzie wykryto wtórną niedoczynność tarczycy i karłowatość. Czeka mnie dalsza diagnostyka, w tym podawanie hormonu wzrostu.

Jestem pod opieką poradni neurologicznej, endokrynologicznej, chirurgicznej i logopedycznej.

Mam orzeczenie o niepełnosprawności, ale bez punktu 7 (konieczność stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji), przez co rodzice nie mają świadczenia pielęgnacyjnego.

W październiku 2023 roku neurolog stwierdziła u mnie zaburzenia mowy o charakterze afazji rozwojowej, nieharmonijny rozwój psychoruchowy i nisko rosłość.

Nadal potrzebuję rehabilitacji i zajęć z logopedą.

Cel szczegółowy: Rudziński Nikodem R/122

W tytule przelewu wpisać należy: Darowizna dla Rudziński Nikodem R/122