> Podopieczni > s > Sowiński Grzegorz i Krzysztof S/321

Sowiński Grzegorz i Krzysztof S/321

Miejsce zamieszkania: województwo mazowieckie, Gostynin
Grzegorz 15.06.2007 Krzysztof 15.06.2007

Grzegorz i Krzysztof to bliźnięta, u których zdiagnozowano Dziecięce Porażenie Mózgowe oraz postępującą genetyczną Paraparezę Spastyczną z osłabionymi odruchami głębokimi i utrwalonymi przykurczami, a także stopy wydrążone. W kwietniu 2019 r. chłopcy przeszli zabieg obstrzykiwania kończyn dolnych toksyną botulinową. W marcu 2022 r. w Instytucie Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi byli operowani. Wykonano zabieg plastyki stopy prawej (osteotomia (-) podstawy i kości śródstopia, osteotomia kości klinowatej przyśrodkowej (+) z przeszczepem autogennym, osteotomia (-) kości sześciennej, przecięcie rozścięgna podeszwowego, wydłużenie rozścięgna mięśnia brzuchatego łydki. Transfer PL na PB. Za pół roku czeka ich kolejna operacja. Chłopcy są w trakcie badań molekularnych. Dzięki regularnym i intensywnym rehabilitacjom oraz specjalistycznym konsultacjom zachowują sprawność. Zwracamy się z ogromną prośbą o pomoc w dofinansowaniu rehabilitacji w prywatnym gabinecie rehabilitacyjnym oraz leczenia naszych synów, za co z góry serdecznie dziękujemy.
Magdalena i Arkadiusz Sowińscy