> Aktualności > Zawodnicy RaceRunning na memoriale Kamili Skolimowskiej

Zawodnicy RaceRunning na memoriale Kamili Skolimowskiej

Zdjęcie przedstawia laureatów Memoriału Kamili Skolimowskiej Chorzów 2019

Moc w słabościach się doskonali

– Tak prężnie się rozwijacie i robicie tyle dobrego, że grzechem byłoby Was nie wspierać i nie zapraszać na wydarzenie jakim jest Memoriał Kamili Skolimowskiej” – usłyszeliśmy od organizatorów Memoriału

Już po raz drugi Fundacja Złotowianka została zaproszona na Memoriał Kamili Skolimowskiej, lekkoatletyczną imprezę, organizowaną ku czci zmarłej mistrzyni olimpijskiej. X Jubileuszowy Memoriał, który odbył się na Stadionie Śląskim w Chorzowie 14 września, zgromadził wielu znakomitych polskich lekkoatletów, m.in. Justynę Święty-Ersetic, Konrada Bukowieckiego, Ewę Swobodę, Piotra Liska. Obok nich pojawili się również niepełnosprawni sportowcy ze Złotowa, Piły i Wałcza. Na oczach ponad 25 tysięcy widzów zawodnicy trenujący w sekcjach fundacji Złotowianka RaceRunning ścigali się na dystansie 100 m. Wśród pań jako pierwsza linię mety przekroczyła Zofia Kałucka z Piły, uzyskując czas 25.28 s. Panowie również dzielnie walczyli, a zwycięzcą okazał się Patryk Niemiec, który na co dzień trenuje w UKS Szóstka Rzeszów pod okiem Piotra Wolińskiego, sekcji działającej pod patronatem Złotowianki. Czas Patryka to 24,60 s. Zawodnicy byli oklaskiwani z każdej strony trybun, usłyszeliśmy wiele ciepłych słów i odebraliśmy masę gratulacji. To bardzo motywuje do działania i uskrzydla. Bardzo dobra organizacja i duża frekwencja sprawiły, że nasz zespół wracał do domów z uśmiechem i zadowoleniem.

fundacja Złotowianka, fot. Marzena Bugała-Azarko