> Podopieczni > z > Zając Iga Z/8

Zając Iga Z/8

Zdjęcie przedstawia dziewczynkę w polu kukurydzy

Miejsce zamieszkania: województwo wielkopolskie, Trzcianka
25.09.2008

Iga urodziła się 25 września 2008 roku z m.in. wrodzoną wadą serca. W marcu 2010 przeprowadzono zabieg plastyki balonowej skutkujący jej zmniejszeniem, jednakże córeczka przez cały czas, od momentu urodzenia, pozostaje pod stałą opieką kardiologa oraz neurochirurga Centrum Zdrowia Matki Polki z uwagi na podejrzenie wodogłowia. W wieku około półtora – dwóch lat zauważalne stały się niepokojące objawy świadczące o zaburzeniach w rozwoju dziecka. Iga stworzyła sobie własny, hermetyczny świat, gdzie dotarcie do dziecka było wręcz niemożliwe: unikała kontaktu wzrokowego, brak reakcji na imię, inne werbalne czy wizualne zachęty, brak potrzeby bliskości z rodzicami przy równoczesnej nadwrażliwości na niektóre dźwięki osób i przedmiotów z otoczenia. W obliczu tych i innych niepokojących, dalekich od przyjętych norm zachowań, zaczęliśmy szukać pomocy u specjalistów. W instytucjach państwowych jej poziom był znikomy. Podjęliśmy kolejne próby szukania pomocy i udało nam się trafić do Krajowego Towarzystwa Autyzmu w Szczecinie, gdzie po raz pierwszy otrzymaliśmy wsparcie i fachową pomoc. Równolegle, w kolejnej wizytowanej przez nas placówce, stwierdzono u Igi autyzm atypowy oraz zaburzenia rozwoju psycho-ruchowego. Autyzm ma wpływ na rozwój mózgu w sferach rozumowania, kontaktów społecznych i porozumiewania się. Zaburzenia te powodują inne postrzeganie i stosunek do świata zewnętrznego aniżeli u ludzi nie dotkniętych autyzmem. Jesteśmy pod opieką szerokiego grona specjalistów, by zapewnić Idze wszelką możliwą pomoc. Z uwagi na znikomą jej dostępność w placówkach państwowych konsultacje i rehabilitacja odbywa się w głównej mierze w ramach wizyt prywatnych. Jesteśmy pod opieką Krajowego Towarzystwa Autyzmu w Szczecinie od lipca 2010 r., jednak wizyty tam mogą być jedynie sporadyczne, ponieważ mieszkamy w znacznej odległości od Szczecina. Według wskazań terapeutów KTA rehabilitujemy córkę sami w domu. Potrzeby Igi są ogromne, stosujemy zalecenia fachowców niemniej jednak tylko niektórym wyzwaniom jesteśmy w stanie podołać sami. Aby umożliwić naszemu dziecku odpowiednią fachową opiekę zapewniamy jej na zajęcia prywatne. Podjęte przez nas działania, współpraca z opiekunem Igi, pedagogiem specjalnym, logopedą obecnie przynosi wymierne rezultaty. Nastąpiła poprawa w komunikowaniu się, pojawiają się próby kontaktu werbalnego, poprawa percepcji. Iga stała się pogodna i stara się stawiać czoło rehabilitacyjnym wyzwaniom. Pozwala to mieć nadzieję, że dalsze działania będą skutkować poprawą stanu i funkcjonowania Igi w społeczeństwie w przyszłości. A zależy nam na jej szczęśliwym funkcjonowaniu jako niezależnej, odrębnej jednostki w życiu dorosłym. Bez wspomnianych wielokierunkowych działań terapeutycznych zaprzepaszczone zostałyby dotychczasowe wysiłki oraz nadzieje na normalność dla Igi w życiu dorosłym. Skazałoby ją to na uzależnienie od naszej opieki, a następnie na łaskawość urzędników i opiekunów społecznych.

Uprzejmie prosimy o wsparcie oraz wszelką pomoc, aby dzięki Wam szanse naszej córeczki nie uległy zaprzepaszczeniu.

Anna Fijałkowska-Zając

Cel szczegółowy: Zając Iga Z/8